Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

   ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΣ      Ο τίτλος δεν είναι από κάποια καινούργια κινηματογραφική παραγωγή που διαδραματίζεται στο Ιόνιο πέλαγος. Ο τίτλος αναφέρεται στην πραγματικότητα και πρέπει όλοι το θέμα να το πάρουμε πολύ σοβαρά διότι πρόκειται για έναν ακόμα βιασμό που διαπράτεται στον βωμό του κέρδους από τους γνωστούς άγνωστους ληστές που ακόμα δεν έχουμε αποτινάξει από το
σβέρκο μας. Μία κατάσταση που αν γίνει πραγματικότητα τότε ξεχάστε την πιο όμορφη περιοχή της Μεσογείου η οποία θα πάψει να είναι όπως την ξέραμε.....

Μέσα από την σελίδα μας κάνουμε έκκληση σε όλους, κυρίως στο ιστιοπλοϊκό κόσμο, να κοινοποιήσουν το θέμα και να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν ώστε να μην αφήσουμε να πραγματοποιηθούν  τα σκοτεινά σχέδια των διαπλεκόμενων. Ιστιοπλόοι, εσείς είστε οι πραγματικοί φρουροί των θαλασσών μας. Σταθείτε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που δίνουν πραγματικό αγώνα με το αδυσώπητο σύστημα. Κινητοποιήστε τους ομίλους στους οποίους ανήκετε (σε όποιο σημείο της χώρας κι αν είστε) ώστε να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν. Ακόμα και ένα ψήφισμα υπέρ των κατοίκων θα είναι ένα λιθαράκι στην προσπάθεια τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Καλέστε έκτακτο συμβούλιο τώρα.


Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών. Σας λέει τίποτα; Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας  δώσουμε να καταλάβετε για το τι καταστροφή έχουν σχεδιάσει κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς.

Θυμίζουμε τι έχει συμβεί:
(α) Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα bussiness plan, με το οποίο χάρισαν στον εαυτό τους όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο,
(β) Εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας μέσω της γυναίκας του, και αναφερόμαστε στον κ. Γερουλάνο, βάφτισαν το bussiness plan αυτό «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» και το θεσμοθέτησαν με «διαδικασίες – μαϊμού» στις 4.11.2011 και
(γ) 111 θιγόμενοι φορείς (ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία Αλιέων κ.α.) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τις 2.5.2012, εν συνεχεία αναβλήθηκε για τις 5.12.2012 μετά για τις 3.4.2013, τις 5.6.2013 και ήδη για τις 6.11.2013.

Πάμε στα καθ' υμάς για να καταλάβετε τι μας περιμένει. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες θα ξεκινήσει τοποθέτηση κλουβιών στο Κάλαμο ξεκινώντας από θέση πλησίον στο ήδη ένα υπάρχον ιχθυοτροφείο στο Βαθυλιμνιό. Κατόπιν στο Κεφάλι. Όσο δεν υπάρχουν αντιδράσεις το χωροταξικό προβλέπει τοποθέτηση κλουβιών στην Μυρτιά, στο Ασπρογιάλι, στο Ασπρογιάλι Επισκοπής, στο Κάστρο, στην Αξιόπετρα. Η μόνη παραλία που εξαιρείται από την εγκατάσταση κλουβιών είναι η Αγραπιδιά για να μπορούν να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι!!!

Επειδή ακούμε πολλά από τους τοπικούς μας άρχοντες για τουρισμό και ανάπτυξη υπάρχει κανένα μέλλον μετά από αυτό για την περιοχή; Το ευχάριστο και ευοίωνο στην υπόθεση είναι πως με πολύ μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 17 Αυγούστου, κοινή Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση των δύο νησιών Καλάμου και
Καστού ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ο κόσμος από τον Καστό μεταφέρθηκε στον Κάλαμο με το πλοίο ΙΩΑΝΝΑ (το διέθεσε αφιλοκερδώς ο ιδιοκτήτης του), ενώ επιστρατεύτηκαν και άλλα μέσα γιατί η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή! Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες οι δύο Αντιδήμαρχοι Καλάμου Φώτης Σώλος και Καστού Πέτρος Γιαννούτσος, τα μέλη των δύο τοπικών συμβουλίων, μέλη των συλλόγων των δύο νησιών, συλλόγου αλιέων κ.α. Ομόφωνα ψηφίστηκε το παρακάτω ψήφισμα και ορίστηκε επταμελής Επιτροπή Αγώνα. Ταυτόχρονα άρχισε συλλογή υπογραφών.


 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Εμείς οι κάτοικοι των Νησιών Καλάμου και Καστού υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα να αποφασίζουμε για όσα γίνονται στον τόπο μας και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, το θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τα νησιά μας και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα που ενυπάρχουν σε αυτόν, Ποσειδωνία, προστατευόμενα είδη (δελφίνια, Μεσογειακή φώκια, κ.λ.π) διατυπώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε κάθε αυθαίρετη παρέμβαση στο χώρο μας, (όπως τις παλαιότερες εγκαταστάσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειες – την επέκταση και αύξηση δυναμικότητας τους και πάνω απ΄ όλα τη δημιουργία νέων μονάδων).
Έχουμε ήδη παρατηρήσει όλοι μας, τις δερματικές παθήσεις, αλλεργίες που έχουν εμφανιστεί σε εμάς και σε συγγενικά μας πρόσωπα και ξέρουμε ότι μια νέα μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών θα κάνει απαγορευτική τη θάλασσα για όλους μας. Όσον αφορά τις υποτιθέμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των νησιών μας, τις αμφισβητούμε απόλυτα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια η ανάπτυξη τουρισμού (θαλάσσιου και εσωτερικού) και οι παραδοσιακές μορφές αλιεία αποτελούν την κύρια δυναμική προοπτική της περιοχής.
Θεωρούμε ότι έχουμε απόλυτο ιστορικό δικαίωμα διαχείρισης και προστασίας των θαλάσσιων πόρων και η θάλασσά μας είναι η προέκταση της ζωής μας. Δεν θα αποδεχθούμε με κανένα τρόπο τετελεσμένα γεγονότα όπως ίδρυση ΠΟΑΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ) στην περιοχή μας.
 Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος μας (Δήμος Λευκάδας) καθώς και οι φορείς, Σύλλογος Αλιέων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι των δύο Νησιών, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών και της ΚΥΑ 31722/4-11-2011. Συμφωνούμε με τα νομικά μέτρα που έχουν παρθεί από το Δήμο και τους φορείς και δηλώνουμε για κάθε ενέργεια που θα είναι αντίθετη με τη βούλησή μας θα απαντήσουμε με όλα τα ένδικα μέσα, στην Ελλάδα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παρακαλούμε να μη μας εξωθήσετε στα άκρα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
1) Θεοδωσιάδης – Κοντογιάννης Κωνσταντίνος
2) Κράλη Όλγα
3) Καρφάκης Θεόδωρος
4) Δημήτριος Βερύκιος
5) Γιάννης Ντόρντας
6) Γιάννης Γιαννούτσος
7) Χριστιάνα Στάμου -Γιαννούτσου


Οι άλλοι Δήμοι τι κάνουν ; Δεν τους αφορά το θέμα ; Γιατί αυτή η περίεργη συμπεριφορά εκ μέρους των γύρω Δήμων; Ας μας εξηγήσουν για να καταλάβουμε και εμείς γιατί κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για περίεργους εναγκαλισμούς με εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών. Τελικά ποια είναι η θέση τους ; Ας μας απαντήσουν. Εδώ κρίνεται το μέλλον όλης της περιοχής. Μιλάμε για επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. Όλη η περιοχή θα γίνει ένα απέραντο ιχθυοτροφείο.

Αυτή η υπόθεση πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του μέλλοντος της περιοχής . Δημοτικές Αρχές Μύτικα-Αλυζίας και Αστακού μπροστά με σύμπραξη όλων των παρατάξεων, Σύλλογοι Αλιέων, Ναυτικοί Όμιλοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, άνθρωποι ξένοι που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την περιοχή και την αγαπάνε, νεολαία του τόπου μας και καθένας μεμονωμένα πρέπει να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Όλοι να γίνουμε ένα με την επιτροπή αγώνα των νησιών Καλάμου και Καστού και να αγωνιστούμε για τον τόπο μας που κάποιοι απλά αποφάσισαν να καταστρέψουν για να αυξήσουν τα νούμερα των τραπεζικών τους λογαριασμών εκτός αν θεωρούμε ότι αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε στην περιοχή μας και όχι τουρισμό οπότε η συζήτηση μπαίνει σε άλλο πλαίσιο.




Με λίγες φωτογραφίες θα σας δείξουμε που πρόκειται να μπουν κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, κυρίως για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την περιοχή και το θέμα. Μιλάμε για ένα καταπράσινο νησί τον Κάλαμο με απίστευτες παραλίες με κρυστάλλινα και διαυγή νερά. Ένα μικρό επίγειο παράδεισο που πολύ σύντομα, αν γίνουν όλα αυτά που προβλέπει το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε μία απλησίαστη περιοχή. Δείτε:


Η μαγική παραλία Ασπρογυάλι. Θα μπουν κλουβιά παντού !!!

Ο κόλπος στον Άγιο Κωνσταντίνο στον Κάλαμο. Παντού κλουβιά !!!

Ο κόλπος στο Κεφάλι (PORTO LEONE). Παντού κλουβιά !!!

Περιοχή Κάστρο, απέναντι από τον Μύτικα. Θα γεμίσει με κλουβιά.

Η μαγική παραλία Μυρτιά. Παντού κλουβιά.

Η καταπληκτική παραλία της Αξιόπετρας δίπλα στην Επισκοπή. Θα γεμίσει με κλουβιά.

Η μαγική παραλία στον Μύλο. Παντού κλουβιά

Και πάλι η παραλία στο Ασπρογυάλι. Κλουβιά και πάλι κλουβιά.

Στην παραλία της Αγραπιδιάς δεν θα μπουν κλουβιά. Να είναι καλά οι άνθρωποι.

Παραλία Μυρτιάς για μια ακόμη φορά. Είναι δυνατόν να χαθεί αυτή η ομορφιά ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: